Členstvo LUNA club (Prihláste sa)

Ako si vybrať správny plot?

Plot je významnou súčasťou každého domu. Chráni nás pred pohľadmi neznámych ľudí z ulice alebo nezvanými návštevníkmi. Okrem toho má aj dôležitú estetickú funkciu. Oživuje okolie nášho domu zvonku aj zvnútra. Presne preto je dôležité vybrať si ten správny. Ale ako si vybrať ten správny plot, s ktorým bude spokojná celá rodina? Aký typ prevedenia bude vyzerať dobre a ktorý splní účel ochrany? Vďaka ktorému budete mať pocit súkromia a bezpečia?

Betónový plot OBOT - vzor tvárnica
FOTO : betónový plot BOT – vzor tvárnica | hnedý melír

Živý, drevený, prírodný, betónový, kovaný plot…

Je len na Vás, aký si vyberiete. Cenovo najdostupnejšie sú pletivové oplotenia, no ani zďaleka neposkytujú toľko súkromia ako napríklad betónové či iné nepriehľadné oplotenia. Drevené oplotenia sú esteticky veľmi pekné, prírodné a poskytujú nám dostatok súkromia. Vyžadujú však veľa starostlivosť a sú zložitejšie na údržbu. Pri zanedbaní starostlivosti sa radikálne znižuje aj ich životnosť. Betónový plot je odolný akýmkoľvek poveternostným podmienkam. Vydrží horúce leto aj najstudenšiu zimu. Má tiež skvelú pevnosť a veľmi dlhú životnosť. Izoluje nás aj od hluku okolia a v budúcnosti má takmer nulovú údržbu.

Aké sú hlavné výhody betónového plotu?

Veľkou výhodou betónového plotu je prijateľná cena, množstvo dizajnov, z ktorých si vyberie každý z Vás a taktiež veľa rozmerových variácií. Ďalšou z výhod, ktorá Vám uľahčí výber toho správneho plotu je to, že nezáleží na akom teréne bývate – betónový plot je možné namontovať na takmer akomkoľvek teréne.

Betónový plot patrí medzi cenovo výhodné a jeho montáž je tiež časovo nenáročná. Máte možnosť voľby rôzneho vzoru aj výšky. Takéto okrasné betónové ploty dokážu zaujímavo imitovať napríklad vzhľad kameňa v rôznej farebnej úprave. Okrem kameňa môže tiež vyzerať ako oplotenie z tehál či iného prírodného materiálu.

Oplotenie by malo tiež ladiť so štýlom Vášho domu. Moderné, prírodné, tehlové, biele, čierne alebo sivé? Výber záleží len na Vás. Pri výbere je veľmi dôležitá farba plotu, preto je veľkou výhodou to, že betónové oplotenia môžu byť v rôznych farebných prevedeniach. Plot vždy porovnajte s farbou fasády, strechy, brány alebo s inými prvkami prostredia. Vyberte ten najvhodnejší typ a prevedenie, prípadne si nechajte poradiť od okolia či od profesionálov.

Pri betónových oploteniach nehrozí riziko odpadnutia obkladu, pretože je to jednoliata betónová platňa. Veľkou výhodou je to, že v určitých prípadoch sa dá namontovať na takzvané pätky, čo znamená, že nie je potrebné vybetónovať základ. Na rozdiel od betónových plotov, pri murovaných oploteniach takýto postup nie je možný a betónový základ musíme zhotoviť vždy. Preto, ak porovnávame výsledný efekt, zložitosť výstavby, údržbu a cenu je okrasný betónový plot ideálnou voľbou.